În ţinuturi de legendă și pline de mister, unde arcul carpatic tinde a se recurba către miazănoapte, se înalţă mândru şi enigmatic Dealul Istriţa.
Zona Istritei, in apropierea careia se afla si Sarata Monteoru, este tinutul cel mai iubit de soare din toata partea rasariteana a Carpatilor. Si strugurii poarta stralucirea aurie a soarelui in boabe, iar pamantul ascunde aceleasi reflexe aurii in comori ascunse din vremuri imemoriale.
De aceea, descoperirea Istritei inseamna inevitabil o incursiune in lumea vinului si a traditiilor viticole din podgoria Dealul Mare si, in paralel, o incursiune in istoria framantata, veche de mii de ani, a acestor locuri. Veti intalni aici nu doar urme ale dacilor si romanilor, in zona Pietroasele ci si urme ale vietii preistorice, in calcarele de la Naieni.
La Pietroasele,între cele două stânci care poartă numele de „Piatra Şoimului” şi „Cuibul Corbului”, ţâşnește apa limpede precum cleştarul a unui izvor zis „Fântâna Vulturului”. Numele au fost predestinate zonei, căci se pare că nu doar aripi muritoare planează liniștite asupra acestor locuri. În anul 1837 un alt fel de înaripată și-a făcut curaj să apară în razele aurii ale soarelui. Doi oameni simpli, ce lucrau pe dealul dinspre Pietroasele, au rămas înmărmuriți la vederea nebănuitei comori. Sub pietre mari, dar nu prea departe de suprafață, cei doi au găsit cuibul unei păsări de aur cam de mărimea unui şoim, modelată în aur masiv şi decorată cu felurite pietre preţioase roşii, verzi, albastre. Niciunul dintre cei doi nu mai văzuse vreodată asemenea bogății.
Această comoară avea însă de urmat un destin foarte întortocheat. Neștiind ce să facă cu o asemenea bogăție, cei doi țărani au hotărât să vândă toate cele 22 de obiecte de aur, împreună cu maiestuoasa pasăre, unui negustor albanez. De aici cu greu și-a regăsit „Cloșca cu puii de aur”, așa cum a fost numită, cuibul de acasă.
Originalul este expus la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, iar una dintre copiile după piesele originale, se află expusă la Muzeul Judetean Buzau . Iar dacă ajungi în comuna Pietroasele (la câţiva kilometri de Sărata Monteoru), poţi să vezi locul unde a fost descoperit tezaurul.
Şi nu rata această experienţă: aşază-te pe iarbă, priveşte panorama ce ţi se deschide în faţă şi imaginează-ţi povestea regelui vizigot Athanaric, ajuns acolo şi fiind nevoit să ascundă aceste podoabe de preţ.
Cum urci din centrul localităţii sus pe Istriţa, faci stânga pe la jumatea drumului, pe lângă casa meşterului pietrar Ion Moacă şi vei vedea la capătul drumului placheta pe care este semnalizat locul de descoperire a tezaurului.
Mergand mai departe pe drumul ce serpuieste pe langa deal, vei observa casele traditionale, ridicate pe soclu de piatra din Dealul Istrita. Calcarul de la Naeni iti ofera bucuria de a atinge cu degetele tale vietati fosilizate, de acum cateva milioane de ani, ce au trait intr-o mare preistorica, Marea Paratethys. Urca pe culme, la Biserica Dintr-o Piatra si admira catapeteasma unica in tara, sculptata in piatra. Panorama ce ti se va deschide in fata ochilor este superba: in fata vezi Campia Baraganului, iar in spate ai Muntii Buzaului.