Locurile tainice – TARA LUANEI si Athosul Romanesc

 

Dincolo de plaiurile chihlimbarului se ascunde un mister și mai mare. Poate cea mai mare comoară a Buzăului. Locurile în care stânca a devenit adăpost, loc de venerare și rugăciune pentru pustnici și oameni misterioși ale căror nume și povești s-au pierdut în negura vremilor. Bisericuțe, chilii, trepte și multe semne decorează piatra de parcă însăși codrii ar fi o carte pe care mâini măiestre, cu dălți și ciocane au încercat să o scrie și să o picteze în mijlocul munților. Pădurile cu pietre cioplite sunt ca un labirint. Locul în care până și timpul s-a rătăcit.

Căci piatra nu ne spune unde este începutul, care este cronologia locurilor și pare a tăinui sfârșitul. Tot ceea ce ne spune piatra este să ne liniștim, căci aici găsești puterea de a te liniști. Trebuie numai să asculți natura și vocile oamenilor. Localnicii vor continua povestea. Doar ei știu tâlcuirile acestor locuri misterioase. Ei sunt moștenitorii – porți spre alte lumi cu eroi legendari, barbari necruțători, regi înțelepți și cosânzene de o frumusețe dumnezeiască. Ascultă poveștile și leagă-le de locuri, pentru că le completează. Dau răspunsuri și pot inspira așa cum au făcut-o și cu alți călători înainte.

Sunt mulți oameni vrăjiți de aceste povești ce răzbat din piatra misterioasă ascusă în Curbura Carpaților. Unii le-au cercetat în căutarea comorilor, alții au căutat răspunsuri pentru istoria neamului nostru, dar toți au încercat să plece cunoscând mai mult decât la venire. Locurile nu au alungat pe nimeni și tăcute au arătat răspunsuri, au inspirat teorii și au îndemnat la revenire. Căci mulțimea misterelor nu poate fi cuprinsă într-o singură vizită. Sunt unele drumuri ușoare, iar altele nu se lasă găsite ușor, la prima călătorie.

Nicaieri in tara nu o sa mai gasesti atatea locuinte, chilii sau chiar biserici sapate in stanca. Complexul rupestru de la Alunis sau din Poiana Cozanei, iti dezvaluie o lume speciala, unele dintre cele mai spectaculoase asezari rupestre. Chilia lui Dionisie Torcatorul, Bisericuta lui Iosif, Fundatura, Piatra Ingaurita, Agathonul vechi si Agathonul Nou, sunt cateva dintre destinatiile pe care iti recomandam sa le explorezi cu un ghid local. La Centrul de Informare Turistica din Colti vei putea planifica drumetiile prin padurile acestea legendare.