VULCANII NOROIOSI si Legendele de pe Plaiurile Balaurilor

 

 

“Daca nu stiti si n-ati vazut, sa va spun eu ca acolo si-a asezat necuratul cazanele cu smoala clocotita; pe sub pamant galgaie si fierbe glodul noroios, mai rece decat ghiata, mai negru decat ceata; apoi, pe guri cascate prin tot ocolul acestei vai fara de scursoare, tasneste tina in sus, cand de-o schioapa, cand de-o palma, cand de-un stanjen si mai mult; la fiecare gura imprejur s-a durat musuroi si balele catranite pe care uciga-l toacale scuipa din vagauna se scurg naclaite de-a lungul movilitelor, se aduna in namol, se usuca in vant, se crapa de soare si astern tot fundul vaii cu o huma sura si jilava, pe care nu se prinde, Doamne fereste, troscot, nici ciulini,, – Al. Odobescu , Pseudokinegeticos

 

Zona Vulcanilor Noroiosi, sau Plaiurile Balaurilor, cum a mai fost numita de pasionatii de folclor, este una dintre cele mai vizitate destinatii ale Buzaului. Desi vulcanii noroiosi nu au nimic in comun cu vulcanii de foc, curgerea noroiului seamana foarte mult cu cea a lavei vulcanilor din Hawai.

 

Imaginatia oamenilor din popor a tesut de-a lungul timpului nenumarate povesti, despre acest peisaj tulburator. Localnicii au incercat sa gaseasca o explicatie fenomenului vulcanilor noroiosi, asociind aceste fenomene cu caracteristicile locurilor in care se aflau: zone “rele”, unde nu crestea nimic, pe unde curge noroi si pacura.

Cum pacura sau smoala, erau in Biblie, ingredient ale iadului, localnicii au tras concluzia ca aceste locuri ar fi porti catre infern, ipoteza confirmata si de peisajul sterp ce inconjoara vulcanii.

Oamenii au cautat eroi care sa invinga fiarele si monstrii iadului si asa au aparut povestile vulcanilor noroiosi, cum este cea a lui Arbanas, tanarul flacau ce a infruntat monstrul cu 7 capete, ascuns in iadul de dedesubt. Si la inceput, a biruit. In timpul luptei, eroul a reusit sa ii reteze patru capete, dar baraul a reusit sa fuga sis a se ascunda din nou in infern. In urma sa au ramas patru guri, locuri pe unde capetele taiate de erou iesisera din pamant, din care si acum mai curge sange negru de balaur.

 

In Ținutul Buzăului sunt multe locuri cu vulcani noroioși. Unii dintre aceștia dau naștere lavelor de noroi, pe când alții generează mici explozii, complet inofensive. Partea cea mai bună este că, fie că-i vorba de conuri sau de caldere, ori de vulcani mari sau de vulcani liliputani, poți vedea erupțiile cu ochii tăi! Mai mult decât atât, ești în perfectă siguranță atât timp cât nu trezești balaurul. Citeste mai multe informatii pe https://tinutulbuzaului.org/