TRASEE IN ZONA

DEALUL ISTRITA si podgoriile din Dealu Mare, supranumita „Toscana Romaniei”:

Sarata Monteoru – Dealu Viei- Pietroasele – Breaza – Năeni

“Drumul Cramelor”: Se pot face degustări la Crama La Butoaie (Pietroasele), Staţiunea de Cercetări Vini-Viticole Pietroasele, Domeniile Franco-Române (Săhăteni), Domeniile Săhăteni – Aurelia Vişinescu, Crama La Certa (Finţeşti).

Dealu Viei: Daca vrei sa iti aduci aminte cum traiau strabunicii nostri, te invitam sa vizitezi o casa traditionala pastrata de Antonela Dragomir in satul ei natal. Se pare ca atunci, doua camere si o tinda erau mai mult decat suficiente pentru o familie sanatoasa.

Pietroasele: Se vizitează locul unde a fost descoperită “Cloşca cu puii de aur”, tezaurul României şi cel mai valoros tezaur al lumii, înainte de descoperirea mormântului lui Tutankhamon.  Pe drum, faceţi o oprire la casa lui Ion Moacă, ţăran din Pietroasele încadrat în galeria sculptorilor naivi ai României. De la Primărie se urcă spre Pietroasa Mică. Pe Drumul Tezaurului, la nr. 4, ajungeţi la curtea cu sculpturi.

Breaza: Drumeţie pe Dealul Istriţa spre Piatra Şoimului, la “Chilia lui Ambrozie”, pustnic contemporan cu noi (1889 – 1980). Acest loc a fost ales de monahul Ambrozie de la Mănăstirea Ciolanu pentru a trăi în sihăstrie 5 decenii, după întoarcerea sa de la Sf. Munte Athos.  Panorama este splendidă, iar liniştea este ”asurzitoare”.

Năeni: Aveţi ocazia să atingeţi cochilii fosilizate ale unor vieţuitoare ce au trăit acum 3-4 milioane de ani, în Mega-Lacul Parathetys. Calcarul de Năeni este realizat din tasarea acestor cochilii, iar tăiat în secţiune veţi vedea straturile de cochilii. Când aţi păşit pe terasa de la Casa Cu Tei aţi călcat practic peste aceste vieţuitoare din preistorie. Din centru satului Năeni urcaţi spre satul Vîrf, pentru a vizita “Biserica dintr-o piatră”. La câteva sute de metri de biserică, pe culmea dealului, regăsiţi Tabăra de sculptură în piatră de Năeni.

VIZITEAZA GEOPARCUL UNESCO „ŢINUTUL BUZÃULUI

Circuit Vulcanii Noroioşi –  Valea Nişcovului: Porniţi spre Berca şi când treceţi peste râul Buzău veţi vedea sus pe deal ruinele Mănăstirii – Cetate Berca. Urmând apoi indicatoarele, ajungeţi la Vulcanii Noroioşi, tărâmul balaurilor şi al căpcăunilor. Pe drumul de întoarcere, urmaţi indicatoarele spre “Tabăra de sculptură în aer liber Măgura” şi “Mănăstirea Ciolanu”. Aţi ajuns acum pe tărâmul Doamnei Neaga, Regina Ţării Româneşti şi Doamna Buzăului.

VALEA SIBICIULUI

Trasee de drumeţie prin Athosul Românesc şi Ţara Luanei: Ajungând la Colţi, puteţi vizita Muzeul Chihlimbarului, unic în România. Mergand mai departe, zona Aluniş – Nucu-Bozioru este renumită pentru încărcătura spirituală şi energetică deosebită, aici trăind în chilii săpate în stâncă mulţi pustnici ai României. Fie din Alunis, fie de pe cealalta parte a muntelui, la Nucu, aici e locul de unde încep drumeţiile în Ţara Luanei, tărâm magic, cu legende şi poveşti extraordinare. Recomandam sa parcurgeti traseul cu insotitor.

VALEA BALANESEI

“Babele sau Trovanţii de la Ulmet”, în jurul cărora s-au ţesut legende despre pietrele vii şi OZN-uri.  În sat puteţi vizita Muzeul Formelor. Înainte de a vă abate înspre Nucu sau Ulmet, căutați semnul galben și mergeţi la muzeu să stați de vorbă cu trovanții!

trovanti-bozioiru-babele-ulmet-geoparc-unesco-tinutul-buzaului

VALEA SLANICULUI : 30 de milioane de ani de istorie a Pământului in 30 de kilometri

Mânzăleşti: Spectaculosul Canion de Sare, Muzeul Timpul Omului, Grunjul – cenuşă provenită din explozia unui vulcan preistoric, Platoul Meledic , cu un lac cu apă dulce, aflată pe un masiv de sare si Tabăra de sculptură în lemn

Lopătari: Focurile vii ( din satul Lopatari si de la Terca)

Bisoca: Manastirea Poiana Mărului şi vizită la Zestrea Bisoceană – Hub Taranesc pentru iniţiere în arta meşteşugurilor tradiţionale