TROVANTII BUZAULUI sau Babele de la Ulmet

 

Drumul serpuit inspre Bozioru ascunde minuni capturate intre versantii abrupti ca niste ziduri, ce apar din loc in loc, incercand sa opreasca apele raurilor. Cursul apei a scapat aceste zagazuri, dar pe masura ce te aventurezi pe vai in sus, vei descoperi o Romanie neobisnuita.

 

„Babele” de la Ulmet, gresii naturale (nisip cimentat) ce iau forme rotunjite, semanand cu fete umane sau creaturi fantastice. Astfel de trovanti se gasesc in toata zona Subcarpatilor, dar zona Buzaului este celebra pentru formele turtite ale pietrelor de aici, turistii asociind imaginea lor cu cea a unor nave spatiale.

 

Oamenii locului destăinuie secretele a ceea ce numesc „trecători spre lumea de dincolo”. Se spune că ascunse în umbrele copacilor și foșnetul frunzelor, lumile de dincolo își deschid porțile și îi lasă pe cei cu sufletul împăcat și sincer să cunoască taine ascunse oamenilor.

 

Pietre uriașe, rotunde și cu încrustații ciudate tăinuiesc existența acestor porți. Cunoscătorii descriu două feluri de porți: unele care au încrustate semne compuse din linii curbe, porți ale duhurilor bune. Acestea au grijă de păduri, ca ele să nu fie cuprinse de foc, să nu se rupă de furtuni sau de zăpezi, păzesc sufletele oamenilor care rătăcesc fără apărare, au grijă ca ciobanii cu suflet bun să nu fie atacaţi de lupi sau de alte animale carnivore, sau se îngrijesc de soarta copiilor care adorm noaptea în pădure. Iar celelalte porți, care au încrustate semne din linii frânte, în special cele care aduc a triunghi, simbolizează porţile prin care pătrund duhurile rele, pe care le stăpânesc vrăjitoarele.

 

Dincolo de porţile duhurilor bune, localnicii spun că încă se mai găsesc prăzi ale haiducilor. Ei cunoșteau secretele porților magice și le foloseau ca să scape de potera aflată pe urmele lor. Oamenii de aici întotdeauna au crezut într-o lume invizibilă, existentă între cer şi pământ, iar în anumite împrejurări, unii oameni spun că au reuşit să o vadă, dar mai ales să o audă. Pe vremuri, anumite decese inexplicabile, dispariţii, accidente sau boli erau puse pe seama făpturilor invizibile ce locuiau dincolo de porţi.

 

Sunt mulți oameni vrăjiți de aceste povești ce răzbat din piatra misterioasă ascunsă în Curbura Carpaților. Unii le-au cercetat în căutarea comorilor, alții au căutat răspunsuri pentru istoria neamului nostru, dar toți au încercat să plece cunoscând mai mult decât la venire. Locurile nu au alungat pe nimeni și tăcute au arătat răspunsuri, au inspirat teorii și au îndemnat la revenire. Căci mulțimea misterelor nu poate fi cuprinsă într-o singură vizită.