VALEA NISCOVULUI: Taramul legendarei Doamna Neaga

 

In aceasta vale, cu un peisaj moclom, strajuit de curgerea Buzaului si a afluentului sau Nicovul, se gasesc sate pitoresti ce ascund taramul legendarei doamne Neaga.

 

Mereu vei gasi in apropiere cate o biserica sau o manastire veche si aproape fiecare sat iti va dezvalui locuri unde s-a scris istoria familiilor de boieri din partile Buzaului, saditori si doboratori de domni valahi.

 

Poti vizita biserica de la Buda-Craciunesti, unde este inmormantata Doamna Neaga, sotia domnitorului Mihnea Turcitul si unde vei afla despre faptele unei curajoase femei spre a nu fi prinsa de catre turci.

 

Manastirea Ciolanu, dupa unele izvoare ctitorita de Doamna Neaga, dupa altele de boierul Ciolanu, te intampina cu o liniste deosebita. Biserica cea noua pastreaza pictura originala a lui Gh, Tattarescu si N. Teodorescu.

 

Tabara de sculptura in piatra, aflata in apropierea Manastirei Ciolanu, este unica in tara. Inceputa ca un proiect al anilor ’70, a fost realizata de sculptori vestiti ai Romaniei, de-a lungul a 16 editii, fiecare cu cate 16 creatii artistice. O punte peste timp, reinnoind traditia locala, arta cioplitului in piatra.